Pitjit

Gisteren de eerste dag van de cursus Pitjit. Een vorm van masseren die al eeuwen in Indonesiƫ wordt toegepast. De massage kent vele vormen en ik mag de meer Javaanse methode leren. Wat een mooie vorm van masseren. Met de mogelijkheid om stevig de spieren los te krijgen, maar ook te doseren om meer ontspannen te werken. Een weldaad waarbij vrijwel het hele lichaam wordt meegenomen.

Zoals de schrijfster en masseuse Cis Everhard het omschrijft:

Net zoals een goede rijsttafel kan een Indonesische pitjit behoorlijk pittig zijn. Het is echter een mythe dat dit altijd zo moet zijn. Dit is voor de masseur een kwestie van goed aanvoelen. Zowel een ontspanningsmassage als een klachtenbehandeling wordt afgestemd op ieder individu. Het doel is uiteindelijk geest en lichaam in balans te krijgen. Ook zonder directe klachten kan massage een ware weldaad zijn. De dagelijkse gang van zaken wordt even losgelaten en maakt plaats voor klaarheid en rust.

Een prima manier om je lichaam te verzorgen!

 

Tijdens mijn opleiding is het nog mogelijk om op donatie basis kennis te maken met deze massage vorm. Vanaf half december komt de massage in het standaard aanbod.