De manier waarop wij beslissingen nemen.

man bij meerWe nemen de hele dag door beslissingen, klein en groot. Het overgrote deel zijn het snelle en simpele keuzes. En voor de grote beslissingen nemen we soms wat meer tijd, of niet? Ons brein lijkt 2 systemen voor beslissingen te hebben, een snelle, makkelijke en weinig energie kostende en een langzame, tragere energie slurper. Het is dan ook logisch dat we een voorkeur hebben voor de eerste. De Nobelprijswinnaar Kahneman, heeft dit beschreven en ontdekt dat wij het liefst zo lang mogelijk zo min mogelijk energie investeren in onze beslissing. Andere onderzoekers ontdekten dat we dit zelfs nog doen voor beslissingen waar je van hoopt dat ze met meer inzicht worden genomen, zoals politieke beslissingen. En we weten allemaal hoe makkelijk dit systeem te beïnvloeden is: ga maar eens winkelen in de Albert Heijn met een lege maag, op het moment dat ze de verse stokbroden afbakken.

Carl Jung heeft ook veel onderzoek gedaan naar de manier waarop wij beslissingen nemen en hij omschrijft de 2 systemen als Denken en Voelen. Denkers benaderen zaken meer op verstand (hoofd) en voelers meer op intuïtie (hart). Naar mijn idee zijn er nog 2 systemen van belang, namelijk het onderbewuste (onderbuik) en het hogere doel ( 8e chakra). Bij het nemen van beslissingen kunnen de verschillende onderdelen dan meer of minder betrokken zijn, zo zal het hogere doel minder betrokken zijn bij de beslissing om nog een kop thee te nemen, maar alle onderdelen dragen bij aan het beslissingsproces. Het hogere doel beïnvloedt de beslissing door een verlangen, het onderbewuste vanuit ervaringen uit het verleden, intuïtie op basis van specifieke ervaring en verstand op basis van kennis. Bij instemming vanuit de verschillende delen zal er geen onzekerheid ontstaan. Onrust ontstaat als een systeem genegeerd wordt en op blijft spelen.

Een techniek die ik gebruik om bij lastige uitdagingen van klanten snel4 kwadranten tot een inschatting te komen waar de energie mogelijk minder stroomt is een korte persoonlijke opstelling. De vraag wordt bestudeerd vanuit de 4 richtingen; hoofd, hart, onderbuik en 8e chakra, wat inzicht geeft in waar de focus ligt en waar de blokkade. En als de blokkades zijn herkend is het relatief eenvoudig om te beginnen te werken aan de antwoorden.