Beginnen met mediteren

Beginnen met mediteren.

Als je op internet zoekt naar de definitie van mediteren vindt je heel veel en veel verschillende definities. Vaak wordt de definitie aangepast aan de grondstellingen van degene die de definitie geeft. Dit kan variëren van gewoon stilte ervaren tot verheven spirituele doelen. Als we de techniek mediteren loskoppelen van het doel houden we over (mijn definitie):

 • Een techniek die je in staat stelt je hoofd en lichaam te ontspannen, je te verlossen van onnodige gedachtenspinsels en hersenactiviteit en je bewust te maken van je denken en voelen.

De techniek kan je toepassen op wat je zelf wil, voor spirituele zaken, maar ook voor het loslaten van (teveel) stress.

 

Waarom zou ik willen mediteren

Als je meditatie niet wilt toepassen voor spirituele doelen, waarom zou je het dan doen? Daar is ruimschoots onderzoek naar gedaan. Regelmatig mediteren verlaagt het stress gevoel, verhoogt de lichamelijke weerstand, zorgt voor een betere concentratie, geeft een boost aan de creativiteit en verbeterd de slaap.

Fantastisch, toch? Nu zijn deze resultaten voor mensen die regelmatig en al langere tijd mediteren. Eenmalig of onregelmatige af en toe geeft niet dit resultaat. Mediteren is een vaardigheid, en zoals bij andere vaardigheden (zoals fietsen) moet je dit oefenen. En hoe meer je oefent hoe beter het gaat. We hebben het dan niet over enorme tijdsbelastingen, maar het is geen magische pil die alles wegtovert zonder dat je er iets voor hoeft te doen.

 

Maar mediteren is zo lastig/ik kan niet stilzitten/ze doen/zingen altijd zo raar/mijn hoofd werkt daar niet aan mee.

Meditatie zijn er in heel veel vormen en soorten. En als 1 methode niet werkt, wil dat niet zeggen dat er voor jou geen geschikt vorm is. Je kunt stil zitten, liggen, lopen, rennen, om een paar voorbeelden te noemen. En zoals eerder gezegd, het is een vaardigheid. Als je nu gaat zitten en het lukt je om 5 seconden je gedachten stil te krijgen is dat fantastisch, door oefenen wordt dat steeds langer.

 

Als je wil gaan beginnen, zijn hier een aantal tips:

 • Plaats:
  • je kunt mediteren in een overvolle treincoupe, maar als je net begint is dat hetzelfde als de marathon lopen, terwijl je al moe wordt als je naar de bus rent. Maak het je zelf makkelijker, zoek een plaats op waar je even ongestoord kan zitten en niet afgeleid wordt.
 • Ongestoord:
  • dat betekent telefoon uit/weg, geen tv, geen mensen die je aandacht vragen en als mogelijk de deurbel uit.
 • Gewoonte:
  • als je er een ritueel van maakt, wordt het mediteren steeds makkelijker. Vind je het lekker om wierook te branden, een kaars aan te stekken, rustgevende muziek aan te zetten: ga je gang en doe het iedere keer. Je zal merken dat het je gaat helpen. Wil je dat allemaal niet; ook goed. Een vast tijdstip en een vaste plaats helpt ook al mee.
 • Stel je verwachtingen bij:
  • soms zit het mee en soms zit het tegen. Je kunt de ene dag fantastisch mediteren en de volgende dag gillend weg willen rennen. Vooral als je jezelf doelen gaat stellen gaat het mis. Stress ontstaat wanneer een ideaalbeeld niet voldaan wordt, en waarom zou je jezelf dat aandoen als je juist wil ontstressen. Zoals kleine kinderen op de achterbank te horen krijgen dat we er zijn als we er zijn, zo kun je ook naar meditatie kijken. De stilte komt wanneer de stilte komt. Tegenstrijdig: als je gaat dwingen gaat het juist niet lukken.

 

Maar wat moet ik doen?

Neem een makkelijke houding aan, een die je voor de gereserveerde tijd kan blijven volhouden. Als je in de kramp schiet na 1 minuut en je wil 10 minuten mediteren gaat dat je niet helpen. Als je makkelijk in een lotushouding kan blijven zitten en je vind dat prettig moet je het doen. Als je in een stoel wil zitten, ook goed. Mijn advies is: neem een actieve houding aan. Je kunt rustig gaan liggen, maar zeker als je wat moe bent is het risico op slaap enorm. En slapen is goed, het draagt alleen niets bij aan je meditatie ervaring. De houding die aanneemt straalt af hoe je de meditatie gaat benaderen. Wil je een open actieve houding overhouden aan je meditatie, ga dan rechtop en alert zitten. Doe je het vooral om je erg ontspannen te voelen, zak dan weg in kussens. Verwacht dan echter niet dat meditatie je gaat helpen in een open en actieve houding.

Als je op een stoel zit, zet je benen dan in een hoek van 90 graden. Bengelen je benen, of steken je knieën omhoog heb je kans dat je been in slaap valt. En dat leid weer af.

Met een rechte rug is te adviseren. De energie in je lichaam stroomt dan het meest optimaal. En als je zitten in slaap dreigt te vallen merk je het eerder als je rechtop zit, dan als je onderuit begint.

Je hebt een makkelijke houding, alle stoorzenders zijn verwijderd en je kan je ongestoord storten op mediteren: dan is het een kwestie van doen.

 

Ademhaling

Een makkelijk hulpstuk bij mediteren is je ademhaling. Het is er altijd en het is bijna altijd gelijkmatig. Door op je ademhaling te letten geef je je hersenen wat te doen. Daarnaast helpt dit je ook in het ervaren van je lichaam. Ben je gestresst dan adem je vaak anders dan als je rustig bent. Ervaar maar eens. Kijk hoe je erbij zit en ademt als je net begint en als je 10 minuten gezeten hebt.

 

 

Gedachtes

Mooie kreet is altijd: dat moet je loslaten. Fijn hoor, maar mijn hoofd is geen spier die ik kan sturen. Nee, dat klopt, en bij gedachtes werkt aandacht juist anders om. Als je aandacht besteedt aan een spier kan je het sturen. Maar als je aandacht geeft aan een gedachte gaat hij groeien. Dat komt door de manier waarop ons hoofd werkt. Een gedachte is als een vuurpijl, als hij binnenkomt en ploft zie je overal vuurbolletjes. Als je nu maar veel vuurpijlen af blijft schieten (veel aandacht geeft aan een onderwerp) gaan deze bolletjes zelf vuurpijlen afschieten. Heel leuk op oudjaar, maar je hebt er niets aan bij je meditatie. Als een gedachte binnenkomt (en die gaat komen, onderdrukken geeft alleen maar grotere vuurpijlen) merk je het op en gaat weer verder. Net zoals je kan wennen aan leven in de buurt van Schiphol, zo kan je er aan wennen om gedachtes te laten zijn voor wat ze zijn: losse flodders. Pas als je aandacht geeft aan een gedachte wordt het een gedachtestroom en voor je het weet start je met 1 gedachte en eindig je met een paniekaanval over iets anders.

Als je begint met mediteren noteer je alle gedachtes die je niet moet vergeten, zoals welke boodschappen enz. Als je alles belangrijk hebt genoteerd heb je geen reden meer om er aan te blijven denken. Als je weet wat je gaat koken is nu niet het moment om het recept door te nemen.

 

En dan:

Dan ga je beginnen. Er zijn verschillende mogelijkheden, maar daar ga ik hier niet op in.

 

Afsluiten

Als je klaar bent, kan het handig zijn om je ervaringen op te schrijven. Dit helpt je om later terug te kunnen kijken naar je vorderingen. Of als je een briljante gedachte had, kun je die ook nog eens teruglezen. Neem de tijd om weer terug te komen, je wil niet de hele dag zo’n zweverig type zijn. Je lichaam bewegen, een slok thee nemen of iets eten is vaak al genoeg om terug te komen.

 

 

Bodyscan

De bodyscan is een bekende meditatie uit de mindfulness aanpak. Door deze meditatie wordt je beter bewust van je lichaam, tijdens het mediteren en in het dagelijks leven. Iets wat bij stress vaak verloren gaat. Daarnaast is het ook een prettige meditatie om tot rust te komen. Wil je deze wel eens proberen: schrijf je in voor de nieuwsbrief en ik stuur hem naar je toe.