Hypnotherapie

duiker

Hypnotherapie en regressietherapie  geven inzicht in het onderbewuste.

Met deze therapie leert u op een andere manier dan u gewend bent naar uzelf luisteren. Daardoor komt u dichter bij uw onbewuste gevoelens en overtuigingen. Hierdoor kunt u nieuwe inzichten krijgen en deze op uw eigen manier toepassen in uw dagelijks leven en zo uw doelen verwezenlijken. Hypnotherapie is een behandelmethode bij klachten van psychische en psychosomatische aard. Het gebruik van trance vormt de spil van deze therapie, in combinatie met andere therapievormen.
De trance die gebruikt wordt tijdens de behandeling komt sterk overeen met de trance die u in het dagelijkse leven ook wel eens meemaakt. Bijvoorbeeld, die keer dat u dagdroomde, of misschien weet u nog hoe u opging in die ene speciale film of dat boek. Prikkels van buitenaf zijn op dat moment even minder voelbaar. U zet ze als het ware op een zijspoor. Dit type trance wordt gebruikt bij hypnotherapie. Zo kunt u geconcentreerd bezig zijn met wat in u leeft. Er ontstaat ruimte om bezig te zijn met uw problemen en deze aan te pakken.

Door het gebruik van hypnose in combinatie met therapeutische methoden krijgt u meer inzicht in en controle over onbewuste reacties. Daardoor kunnen waardevolle vermogens in het systeem van de geest en het lichaam beter worden aangesproken. Denk bijvoorbeeld aan het goed omgaan met emoties, en het benutten van lichamelijke en geestelijke capaciteiten. Hierdoor kunnen soms snelle resultaten worden geboekt. Natuurlijk hangt dit ook samen met hoe diep de klacht is geworteld en vanuit welke achtergrond de problematiek is ontstaan.

Bij veel ziektes spelen naast lichamelijke klachten ook psychische problemen een belangrijke rol. Met hypnotherapie kunnen deze psychische problemen worden aangepakt. Omdat ieder mens uniek is en elke klacht of hulpvraag anders is, kan hier vooraf geen garantie over gegeven worden. De behandeling van de lichamelijke klachten van de ziektes zal altijd door artsen en medisch specialisten moeten worden uitgevoerd. Hypnotherapie biedt:

  • ondersteuning en inzicht in eigen handelen en kwaliteiten
  • vermindering van of beter kunnen omgaan met de klachten
  • bij sommige klachten of problemen klachtenvrij worden.

Hieronder een greep uit de lijst van klachten, waarvan in de praktijk is gebleken, dat deze zinvol behandeld kunnen worden met hypnotherapie:
o Afleren van ongewenst gedrag
o Angsten, fobieën
o Burn out
o Concentratie- en geheugenproblemen
o Depressieve gevoelens
o Emotionele uitbarstingen
o Inzicht krijgen in eigen mo­ge­lijkheden
o Nervositeit en spanning
o Pijnklachten
o Psychosomatische klachten, bijvoorbeeld maag­- en darmklachten, hyperventileren
o Slaapproblemen
o Stress
o Trainen van vaardigheden
o Traumaverwerking
o Versterken en/of ondersteunen van een genezingsproces

Hypnotherapie is dus zeer goed inzetbaar, echter zijn er sommige ziektebeelden waar hypnotherapie niet geschikt voor is. Bij psychiatrische aandoeningen zoals eerder doorgemaakte psychoses of borderline is hypnose geen geschikte behandelmethode.